Technische info binnen

De meest gestelde vraag bij een nieuwbouw

Het is zeker de meest gestelde vraag bij een nieuwbouwwoning. Welke muurafwerking in een Nieuwbouw zou je kiezen? Het is natuurlijk een kwestie van budget en prioriteiten. Maar deze blog zal een beetje een overzicht geven van de bestaande opties en kan helpen bij het maken van de keuzes.

Muren in een nieuwbouwwoning worden vaak behang klaar opgeleverd. Dat betekend dat deze onbewerkt opgeleverd worden. Wat wederom betekent dat deze nog met behang of stuc afgewerkt moeten worden.

Welke muurafwerkingen bestaan en wat is dit precies?

Hieronder een kleine samenvatting van diverse muurafwerkingen:

 • Renovlies: Renovlies is behang. Dit behang is glad en lijkt heel erg op stuc.
 • Glasvezelbehang: Is ook een behang. Glasvezelbehang heeft structuur. Je ziet het vaak in ziekenhuizen.
 • Glad Stukken: In dit geval wordt de muur afgewerkt in stuclagen. De muren zijn glad en zonder structuur.
 • Spuitwerk: In dit geval wordt de muur ook in stuclagen afgewerkt, maar nu heeft de stuc structuur.

Wat is het probleem bij nieuwbouwhuizen?

Algemeen is het zo dat nieuwbouwhuizen deels nog bewegen. Verder zijn de betonmuren nog niet helemaal droog (uitgehard). Bij het drogen (uitharden) van de beton krimpt het beton en dit veroorzaakt scheuren, voornamelijk bij deuren en verbindingen tussen tussenmuren en buitenmuren. Samenvattend: je muren krijgen scheuren. Meestaal duurt dit tot 5 jaar soms zelf 10 jaar, het uitharden van beton is een chemisch proces dat feitelijk nooit stopt, maar na een aantal jaren veel minder snel gaat. De meesten scheuren ontstaan gemiddeld in de eerste 2 jaar.

Algemene samenvatting

De belangrijke beslissing is nu eigenlijk of je kiest voor behang of stucen? Ik ga jullie ook nog de voordelen van elke optie uitleggen. Maar hieronder staan de grote verschillen.

 • Behang

Behang heeft het voordeel dat de scheuren achter het behang niet zichtbaar zijn. Aan de anderen kant zijn de naden vaak na een tijdje zichtbaar en kan over het behang achteraf niet meer heen gestuct worden. Het grote voordeel van behang is dat het veel goedkoper is.

 • Stucen

Stucwerk in een nieuwbouw kan scheuren. Geen stucadoor zal je ergens een garantie geven voor scheuren. Voornamelijk niet in een nieuwbouwwijk. Stukken is ook erg duur voornamelijk omdat het tijdsintensief is. Grote voordeel: je kunt er altijd overheen stucen en ook alle schades repareren. Verder is het een strakke uitstraling. Goede stucadoors kunnen scheuren ook een beetje voorkomen omdat ze op bepaalden plekken banden onder het stucwerk plaatsen om scheuren te voorkomen.

En wat zou ik nu kiezen?

Ik ga jullie in een andere blog ook nog meer uitleggen over elke muurafwerking (zie de bovenstaande 4 opties). Maar hieronder nog wat algemene tips, welke jullie de beslissing makkelijker kunnen maken:

 • Kijk eens hoeveel vierkante meter jouw huis heeft en vraag offertes aan
 • Vergeet niet bij zowel stucen als behang moet je alle twee nog steeds schilderen. Dus denk er over na of je dat zelf wil doen of neem het mee in de offerteaanvraag van de stucadoor
 • Kijk goed wat je mooi vindt. Glasvezel en spuitwerk is niet van iedereen de smaak. Dus vind je gladde muren of muren met structuur mooier?
 • Let op: het plafond van een nieuwbouw wordt meestal in spuitwerk afgeleverd. Als je een andere afwerking wilt hebben haal dit spuitwerk uit de scope van je aannemer en neem de vierkante meters in de offerte van je stucadoor mee.
 • Kijk wat je budget is. Misschien wil je graag voor stuc gaan maar misschien is dat ruim boven je budget.
 • Een kleine algemene tip. Goedkoop is vaak duurkoop. Natuurlijk moet je niet voor de duurste offerte gaan, maar erg goedkope offertes zijn vaak kwalitatief minder of kunnen hun planning niet halen. Dit is voornamelijk in tijden van verhuis-stress echt niet handig.

Ik hoop dat ik jullie met deze blog een beetje heb kunnen helpen bij jullie keuzes. Het is niet voor niks de meest gestelde vraag van een nieuwbouwwoning.

Wij hebben geen van deze opties gekozen, maar dat komt in een andere blog naar voren!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Hi, wat leuk dat je er bent! Mijn naam is Barbara. Op mijn blog deel ik wooninspiratie, het verhaal van ons huis en technische informatie voor binnen en buiten! Ben je geïnteresseerd, kijk dan gerust mee.

Meer over mij.